alçıpan tercih etmeniz için en önemli 3 neden

ana sayfa / haberler / alçıpan tercih etmeniz için en önemli 3 neden
Haberler
alçıpan tercih etmeniz için en önemli 3 neden

Duvar ve tavan sistemlerinde kullanılan, çeşitli ölçü ve kalınlıklarda olan, her iki tarafı kâğıt kaplı ve orta kısmı preslenerek sıkıştırılan yapı malzemesi alçıpan veya alçı levha olarak adlandırılır. Alçıpan, yapıyı kaliteli hale getiren özelliklerinden dolayı tercih edilmesi gereken en önemli malzemedir.

1. Rutubeti Dengeler

Alçıpan yapısı gereği havadaki nemi emer ve hava kuruduktan sonra nemi havaya geri bırakır. Nefes alıp verme olarak da tanımlanan bu özelliği sayesinde havadaki rutubetin dengelenmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde hem insan sağlığını korur hem de yapının rutubetten etkilenip bozulmasını önler.

2. Ses ve Isı Yalıtımı Sağlar

Alçıpanın gözenekli bir yapısı olduğundan dolayı ses ve ısı iletimini düşürme özelliğine sahiptir. Bu sayede yapılarda ısı ve ses yalıtımı sağlar.

3. Depreme Karşı Dayanıklıdır

Alçıpan esnek bir yapıya sahiptir. Esnek yapısı olduğundan dolayı patlama, deprem, yıkılma gibi olaylara karşı dayanıklılık sağlar. Bunun dışında darbelere karşı da dayanıklı özelliği olması dolayısıyla alçıpanın insanın güvenliği ve sağlığı açısından yararlı olduğu söylenebilir.

Bununla birlikte doğal ve geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğundan dolayı ilerleyen süreçlerde sökülebilir ve tekrardan monte edilebilir.

Hızlı ve kolay montajı sayesinde hem pratiktir hem de işçiliği zor değildir. Demonte özelliği barındırdığı için tekrar sökülebilen bir pratikliği vardır.

Aynı zamanda klima gibi her türlü elektronik, mekanik tesisatların montajının yapılmasını, bu tesisatların arızasında veya müdahale gereken durumlarda kolaylığını sağlar.

pH değerinin 5.5 olmasından kaynaklı olarak insan vücuduna herhangi bir zararının bulunmaması da bir diğer önemli özelliklerinden sayılabilir.

Alçıpan Kullanım Alanları Nelerdir?

Alçıpan asma tavan, duvar giydirme, bölme duvar, kuru sıva duvar kaplama alanlarında alçıpan kullanılabilir. Stoklama işlemi ise paletler üzerinde gerçekleşmelidir.

Dış mekânlarda en fazla 5, iç mekanlarda ise en fazla 6 paletin üst üste stoklanması gerekir. Paletlemede ise her iki alçıpanın ön yüzleri korunacak şekilde yerleştirilmesi gerekir. Eğer açık havada stoklanacak ise paletlerin üzeri mutlaka naylon vb. gibi bir malzemeyle kapatılmalıdır.