Teknolojinin her geçen gün gelişmesi yapı malzemelerinin her geçen gün çeşitlenmesini ve daha kaliteli hale gelmesini sağlamaktadır. Gypsum (alçı) çeşitleri de her geçen gün zenginleşmektedir. Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
Genellikle dekoratif amaçlar için kullanılır. Gövde, heykel, söve, niş, aplik gibi imalatların yapımında kullanılır. Kartonpiyer yapımında ve yapıştırılmasında görev alır. Kolay karıştırılır ve yüzey sertliğine sahiptir. Aynı zamanda yüksek dayanım özelliği mevcuttur. Kuruyan alçının hacim kaybına uğramamasını sağlayan en iyi malzemedir.
En önemli özelliklerinden biri esnek yapısıdır, bu özelliği sayesinde derzlerde çatlama oluşmasını engeller. Uygulanan yüzeyin yekpare çalışmasını sağlar yüksek yapışma ve tutunma özelliklerine sahiptir.
Macun kıvamındadır ve kolaylıkla uygulanabilir. İnce ve özel tane dağılımı sayesinde hem pürüzsüz hem de sert bir yüzey oluşturur. Perlitli alçı ile hazırlanan yüzeye uygulanır. Boya öncesinde yapılan son kat alçıdır ve pürüzsüzlüğü sağlar.
Kaba karışık olarak adlandırılan alçı uygulamalarında veya el ile uygulanan ilk kat perlitli alçı uygulamalarında kullanılır. Barındırdığı sudan dolayı yangın geciktirici özelliğine sahiptir. Tuğla, gaz beton, brüt beton gibi malzemeler üzerine doğrudan uygulanabilir.
İş verimini arttırmak amacıyla fazla uygulama alanına sahip işlerde ilk kat alçı uygulaması makine ile yapılır. Bu makine için en uygun alçı makine sıva alçısıdır. Tuğla, brüt beton, bims blok gibi malzemeler üzerine doğrudan uygulanır. Yanmaz bir sıvı olmasından dolayı yangın geciktirici özelliğe sahiptir.
Kuruyan alçıların hacim kaybına uğramaması için kullanılması gereken alçı çeşididir. Yüksek aderansa sahiptir. Yapıştırma alçısı donma sonrasında dayanımı çok hızlı arttırır. Camyünü, taşyünü, EPS, XPS gibi ısı yalıtım levhalarının duvara yapıştırılması için kullanılır.