Saten Alçı Nasıl Yapılır?

ana sayfa / haberler / Saten Alçı Nasıl Yapılır?
Haberler
Saten Alçı Nasıl Yapılır?

Sıvanan yüzeyin temiz ve pürüzsüz görünüme sahip olması için kullanılan saten alçı, son kat boya öncesinde kullanılarak pürüzleri kapatmaya yarar. Onat Alçı olarak saten alçı nasıl yapılır? Gibi birçok sorunun cevabını sizler için derledik. 
 

Saten Alçı Yapım Aşamaları 

Saten alçı yapımı ve uygulaması oldukça kolay ve pratiktir. Saten alçı hazırlama işleminde gereken karışım oranları ise şu şekildedir: 
 
  • Alçı harcını temiz bir kovanın içerisinde hazırlamalısınız.
  •  
  • 1 litre suyun içerisinde yaklaşık 1,4 kg saten alçı kullanılmaktadır. Bu orana uygun olarak harcınızı hazırlayın. 
  •  
  • Su doldurduğunuz kovanın içerisine alçı tozunu serpiştirin.
  •  
  • Karıştırıcı yardımıyla veya bir sopa yardımıyla karıştırın. 

Saten alçıyı kullanırken hızlı olmalısınız. Hemen kuruyan bir yapıda olduğu için donmadan bir an önce uygulamaya geçmelisiniz. Ortalama

90 dakika içerisinde uygulamaya özen göstermelisiniz. 
 

Saten Alçı Nasıl Çekilir? 


Hazırladığınız karışımı bekletmeden uygulamaya koymalısınız. Karışımı hazırladıktan sonra macun küreği veya spatula aracılığıyla saten alçıyı çekebilirsiniz. Eğer büyük bir alanda uygulama yapacaksanız dekor alçı malası kullanmalısınız. 

Kullanacağınız malzemeyi de hazır ettikten sonra duvara 45 derecelik bir açıyla, çok bastırmadan, yumuşak darbelerle çekmeye başlayabilirsiniz. Saten alçı bitene kadar ve uygulama yapacağınız alan tamamlanana kadar bu işlemi devam ettirebilirsiniz. 

Az önce de bahsettiğimiz gibi bu işlemi olabildiğince hızlı yapıp 90 dakika içerisinde bitirmeye çalışın. 
 

Saten Alçı Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 


Saten alçı uygulaması son derece kolay ve pratik bir işlemdir. Yapılarınızın pürüzsüz, temiz ve estetik görünmesini sağlayan en önemli yapı malzemelerinden biridir. Uygulaması kolay olsa da dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır.

Bu unsurları sıralayacak olursak: 

700 ml su üzerine 1000 gr olacak şekilde saten alçı ilave etmelisiniz. Aynı oranda ilerlemeniz, kıvamını ve işlenebilirlik süresini tutturmak
açısından önemlidir. 

Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz.

Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz. 

Uyguladığınız alanın kuru olmasına özen gösterin. 

Uygulama yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise malayı hep aynı yöne doğru hareket ettirmektir. Aksi halde dalgalanma oluşur.

Yapınıza kalite ve konfor katacak saten alçı çeşitlerini Onat Alçı’dan güvenle temin edebilirsiniz.